1096 Budapest Lenhossék utca 13.
Nyitvatartás: H - P: 8.00 - 20.00

BLOG

Bölcsességfog műtét után

1 HOZZÁSZÓLÁS

Bölcsességfog műtét után  a gyorsabb gyógyulás érdekében pár dologra érdemes odafigyelni, de mielőtt ezekkel foglalkoznánk nézzük miért okoznak gondot a bölcsességfogak. Mire keresel megoldást?

Bejegyzésünknek két fő célja van:

1.

Már a bölcsességfog műtét után vagy és valamilyen problémád merült fel. Vagy csak bizonytalan vagy benne, hogy mit szabad és mit nem.

2.

Még nem húzták ki a bölcsességfogad, de már most félsz a műtéttől? Illetve már most fel akarsz készülni mi vár rád a foghúzás után? Fontos megjegyeznem, hogy ma már rutin fogászati beavatkozásnak számít egy komplikáltabb bölcsességfog eltávolítás is.

Ha tovább olvasol jól láthatod, hogy egy problémás bölcsességfog sokkal nagyobb gondokat okozhat hosszú távon, előbb vagy utóbb elkerülhetetlen lesz a fog eltávolítása. Azonban a halogatással lehet hogy csak nagyobb gondot okozol magadnak.

Ajánlom az egész bejegyzés végig olvasását, de ha csak egy konkrét dolog érdekel kattints a számodra érdekes részre és már olvashatsz is róla részletesebben.

Tartalomjegyzék:

1, Bölcsességfog műtét után állóknak:

2, Bölcsességfog műtét előtt állóknak

Bölcsességfog műtét után állóknak

A következő részben összefoglaltunk minden fontos információt a bölcsességfog eltávolítását követő időszakról.

Bölcsességfog húzását, műtéti eltávolítását követően néhány alapszabály betartásával könnyen elkerülhetjük a gyulladás kialakulását, jelentősen lerövidíthetjük a beavatkozás gyógyulási idejét.

Bölcsességfoghúzás után közvetlenül:

 • A sebet szívogatni, piszkálni, öblögetni aznap tilos, nehogy vérzés induljon el.
 • Dohányzás, alkohol fogyasztást kerülni kell legalább 3 napig.
 • Emelgetni, hajolgatni tilos.
 • A műtét után közvetlenül a zsibbadás teljes megszűnéséig tilos az evés
 • Aznap érdemes az arcot jegelni, ezzel csökkenthetjük a duzzanatot
 • Tisztán kell tartani a seb helyének környékét

Fontos különbség, hogy a felső bölcsességfog eltávolítását követően kerülni kell az orrfújást. Amennyiben arcüregzárás is történt, tilos orrot fújni az első 3 napban, valamint tüsszenteni is nyitott szájjal kell, ezzel elkerülve hogy kinyíljon a seb.

Bölcsességfoghúzás után fájdalomcsillapítás   

A bölcsességfogeltávolítás során, főleg ha már gyulladás is kialakult bizony számítani kell némi fájdalomra. Ennek enyhítésére javasolt gyógyszeres fájdalomcsillapító kezeléseket alkalmazni.

Leggyakoribb készítmények a nem- szteroid gyulladás csökkentő gyógyszerek, ilyen lehet pl. a Diclofenák tartalmú gyógyszerek pl. Cataflam, Diclofenac-ratiopharm.

De számos más hasonló készítmény található meg a gyógyszertárakban. Érdemes figyelembe venni a saját, egyéni tapasztalatokat fájdalomcsillapítók alkalmazása során vagyis, hogy mi szokott hatékonyan segíteni.

Időtartama általánosan néhány nap, leginkább a műtét utáni éjszaka és első nap szükséges gyógyszeres fájdalomcsillapító készítmény szedése.

A műtét után a panaszok enyhítésének érdekében antibiotikum kezelés javasolt. Ez függ a páciens szájhigiéniájától, általános egészségi állapotától.

A rossz szájhigiénia következtében képződött nagyobb mennyiségű fogkőben megtalálható baktériumok gyulladásos szövődményeket okozhatnak.

Korábbi bejegyzésünkben mindent megtudhatsz a fogkőről, illetve annak eltávolításának fontosságáról:

https://dentistforyou.hu/fogkoeltavolitas_a_verzo_foginy_figyelmeztet/

Az antibitokum kezelést jelenti a műtét előtti klórhexidin tartalmú szájöblögetés (pl.: Corsodyl, Curasept, Clorhexamed), valamint gyógyszeres  antibiotikum terápia.

Általában antibiotikum kúra kerül elrendelésre. A húzást követően azonnal elkezdve kb. 4-5 nap alatt a teljes gyógyszer adag elfogyasztásra kerül.

Az antibiotikum kúra rutin alkalmazásának hátterében az áll, hogy ugyan a szájsebészeti eszközök sterilek, a szájüreg koránt sem az. Ahhoz hogy a műtét során kivédhetetlenül a sebbe bejutó baktériumok ne okozzanak gyulladásos, gennyes megbetegedéseket, érdemes betartani az orvosi utasításokat. így tényleg felgyorsítható a műtét utáni gyógyulás.

Egyéni egészségi állapottól függően akár a bölcsességfog műtét előtt is meglehet kezdeni az antibiotikum kúrát. Szakkifejezéssel ezt nevezzük profilaxisnak.

Bölcsességfoghúzás után mit egyek?

Aggodalomra semmi ok, szigorú diétára nem kell számítani a bölcsességfoghúzás miatt. A legfontosabb, hogy a tejet és tejtermékeket 3 napig hagyd ki az étrendedből, mert a bennük lévő baktériumok ronthatják a sebgyógyulás folyamatát.

A tej mellett nem javasolt még magvas ételek fogyasztása, mivel beleszorulhatnak a sebbe, ami szintén nem kívánatos.

Alkohol fogyasztás szintén nem javasolt. Fontos, hogy az ételek és italok ne legyenek túl forróak. Normál hőmérsékleten a fenti kivételek mellett elég sok minden finomság maradt még a húzást követő étkezésekre.

Bölcsességfoghúzás után lyuk. Mit érzek a nyelvemmel?

Vérdugó

Minden foghúzás után a csontban a foggyökérformájának megfelelően kisebb – nagyobb lyuk marad vissza. Ebben a csontmederben a húzás után vérzés indul el, ennek az eredménye a vérdugó, ami már összeállt, alvadt vér a fog helyén.

Ez a vérdugó fog a vérerekkel körbe-nőve becsontosodni, ezzel párhuzamosan pedig az íny felülről összezáródik, szépen benővi a húzás helyét.

A műtét után közvetlenül varratokkal zárt sebszél esetén nem kell éreznünk lyukat.

Ha az eltávolítás során nem kell zárni a sebet,  teljesen természetes hogy egy lyukat érzünk a nyelvünkkel. Ilyenkor fontos hogy ne piszkáljuk a húzás helyét. Ne szívogassuk meg, mert ha ez a vérdugó megsérül újabb vérzés alakulhat ki. Ez további fájdalommal is járhat és a teljes gyógyulási folyamat indul az elejéről.

Duzzanat

Duzzanat érzése már az érzéstelenítő oldat beadását követően megkezdődhet, ami a beavatkozást követően szájon kívül és belül is egyaránt tapasztalható. Ennek mérséklésére javasolt az aznapi hideg jegelés. Ezt több alkalommal 5 -10 perc száraz ruhába tekert hideg zselépárna arcra helyezését jelenti.

Éles csontszél

A lyuk és a duzzanat mellett előfordulhat éles csontszél kialakulása a sebszélnél. Ez magától is megoldódhat. Amennyiben elhúzódó érzékenységet, esetleg gyulladást okoz a bölcsességfog helyén, akkor érdemes megmutatni a rendelőben.

Foghúzást követően meddig tapasztalhatunk vérzést?

A fogeltávolítást megelőzően alapos vizsgálat eredményeként minden vérzést befolyásoló alapbetegség felderítésre kell, hogy kerüljön. Így biztosan elkerülhető, hogy elhúzódó vérzés alakuljon ki a beavatkozást követően.

A varratokkal összehúzott sebszél, már a fogorvosi székből kiszállva nem vérzik, vagy csak nagyon minimális mértékben. Amennyiben nem kellett összezárni a sebet enyhe vérzés 5-10 percig teljesen normális, addig is egy géztampont kell szorítani ezzel elnyomva a vérzés folyamatát.

Ha otthon vérzést tapasztalunk érdemes azonnal orvoshoz fordulni, elkerülve a nagyobb problémát.

Bölcsességfoghúzás után előfordulhat szájzár?

Sajnos igen, viszonylag gyakoribb szövődmények közé tartozik a szájzár kialakulása a bölcsességfog műtét után.

Ennek oka egyrészt, hogy ezek a bölcsességfogak meglehetősen hátul helyezkednek el, így a beavatkozáshoz tartósan elég nagyra kell nyitni ami megterhelheti az állkapocsízületet és a rágóizomzatot egyaránt.

Ha gyulladásos körülmények között történik az eltávolítás, szintén nagyobb az esélye a szájzár kialakulásának. De a szájzárat akár az érzéstelenítő oldat beadása során kialakuló térfogatigény is előidézheti.

Foghúzás után fogmosás

Nagyon fontos hogy a húzás helyét minden esetben fontos tisztán tartani. Ez azt jelenti hogy a beavatkozás napján ujjbegyre felvitt kevés kis fogkrém segítségével végzett óvatos „ fogmosást „ kell végezni.

A húzást követő napon azonban már óvatosan puha fogkefével kell mosni a területet. Ha nincs tisztán tartva könnyedén gyulladás alakulhat ki.

Corsodyl a foghúzás után is javasolt 1-2 hétig. (Szájvíz használata)

Foghúzás után dohányzás. Szabad?

Határozottan nem. A dohányfüst szájüregre gyakorolt káros hatásai mellett a szívás a seb károsodását okozza. Így nagyon nem javasolt fogeltávolítást követő időszakban, legalább 3 napig, de jobb ha tovább sikerül megállni.

Sportolás vagy erős fizikai munka végezhető a foghúzás után?

Általánosan nem javasolt a műtét utáni első pár napban a hajolgatás, emelgetés.

Különösen fontos ez a felső állcsont esetén, pláne ha arcüreg zárásra is sor került. Ilyenkor a sportolással járó mozgás, rázkódás, erőlködés mind – mind sebek sérüléséhez, esetleg vérzések kialakulásához vezethetnek.

Tehát jobb pár napig inkább otthon pihenni, vagy könnyed sétákat tenni a szabadban.

Bölcsességfoghúzás után meddig fáj? Meddig tart a gyógyulás?

Ha sikerül minden jótanácsunkat megfogadni, szedni a javasolt gyógyszereket, néhánynap elteltével bizony aligha kell hogy emlékezz a műtétre.

A varratszedés, ha szükséges 7-10 nap után történik, ezen idő elteltével már biztosan panaszmentesnek kell érezned magad.

Kérdésed merült fel? Keress elérhetőségünk egyikén vagy foglalj időpontot rendelőnkbe egy személyes konzultációra

Bölcsességfog műtét előtt állóknak:

Érdekességek a bölcsességfogakról

Miért nőnek bölcsességfogak?

A válasz az evolúcióban rejlik. Az ősember idején az étel nyers húsból és friss zöldségekből állt (melyek kemény ételek) ,mivel az állcsontok izom mozgások hatására nő, akadálytalanul  ki tudott bújni a bölcsességfog.

Manapság a puha, omlós ételeknek hála már nem rágunk annyit , mint régebben, így állcsontjaink nem nőnek megfelelő méretűre , így a bölcsességfogaknak nincs már helye.

A kutatások szerint napjainkban egy olyan gyors  „micro-evoluciós” változás zajlik, hogy a bölcsességfogak el fognak tűnni pár száz éven belül, mivel már nincs szükségünk rá.

Hasonló érdekességeket gyűjtöttek össze itt is a bölcsességfogak elvesztéséről: További érdekességek

Figyelmeztető jelek. Mikor kell fogorvoshoz fordulni?

fáj a bölcsességfoga

Ha már egy pici ponton látjuk az előtörő bölcsességfogat mindenképpen érdemes megnézetni a fogorvossal, mivel ilyenkor már az ételmaradék be tud jutni az íny alá, azonban a fogkefe nem.

Így pedig  gyulladást és fogszuvasodást tud okozni, ami a nem csak fájdalommal járhat, hanem a későbbi eltávolítást is megnehezíti.

Fájdalom a bölcsességfogak területén egyértelműen fogorvosi vizsgálatot jelez. A nem gyulladt, éppen növekvő bölcsességfog jellemzően feszítő fájdalmat okoz.

Ha a bölcsességfogat körül ölelő íny gyullad be (az étel beékelődés miatt) az jellemzően nagyobb fájdalommal, több tünettel jár.  Egy panoráma röntgenfelvétel hamar megmutatja a lehetséges gondokat.

Problémák, amiket a bölcsességfogak okozhatnak:

 • gyulladt „ínytasak” (pericoronitis)
 • fogszabályzó kezelés után veszélyeztetheti a kezelés végeredményét ( előre tolhatja a fogakat)
 • a szomszédos fogak szuvasodása, gyökérfelszívódása
 • fogfájás (szuvas bölcsességfog, vagy az előtte lévő fog is okozhatja)
 • szájzár, arcizomfájdalom
 • ciszta kialakulása
 • jóindulatú daganat
 • tályogok
 • neuralgiák (idegi fájdalom)
 • rosszindulatú daganat (extrém ritka!)

Alsó és felső bölcsességfogak

Felső bölcsességfogak

A felső bölcsességfogak sokszor alig észrevehetően helyezkednek el a felső fogsor végén. Eltávolítása könnyebb beavatkozás, sokszor egy egész darabban könnyen kiszedhető. A felső állcsont puhább, ezáltal könnyebben tágítható.

A műtétet az arcüreg közelsége tudja csak megnehezíteni. Leggyakoribb szövődménye a beavatkozásnak az arcüreg megnyílása, ez azonban némi többlet időt igényelve egyszerű módon zárható (és zárni is kell!)

Ennek ellenőrzésére a felső bölcsességfog eltávolítása után, az orvos mindig megkéri a beteget, hogy nyitott száj mellett fújjon az orrába, úgy hogy az orvos közben befogja a páciens orrlyukait. Ha az arcüreg a beavatkozás során megnyílik, az orvos suhogó hangot hall a fújás során, a páciens pedig azt érzi, hogy levegővel telik meg a szájürege.

Ilyenkor a nyílást bezárja az orvos varratok segítségével. Arcüregzárás esetén, műtét utáni teendők szempontjátból fontos plusz feladat, hogy tilos az orrfújás, illetve nyitott szájjal kell tüsszenteni.  

A felső bölcsességfogak gyógyulása ideje rövidebb. Általánosan elmondható, hogy műtét utáni duzzanat jóval enyhébb mértékű, mint az alsó bölcsességfogak esetében, mert ennek a területnek jobb vér-,és  nyirokellátása. Ezáltal pedig a gyógyulási képessége is.

Alsó bölcsességfogak

Ugyan könnyebben hozzáférhetőnek tűnnek, mégis több velük a probléma.

Az állkapocscsont szára itt emelkedik, ami miatt nagyon gyakran nem tud felfele nőni a fog, eldől, beékelődik, elfekszik.

Az állkapocs ideg pedig az állcsont alsó részén egy csatornában ezen a területen halad el, melyre különösen figyelni kell a sebészi beavatkozás során.

A fentiek miatt gyakran  biztonságosabb ha több részletben, darabokban kerül eltávolítása a fog. Emiatt és amiatt, hogy az itt lévő csont sokkal keményebb, rigidebb mint a felső állcsont esetében, a gyógyulása hosszadalmasabb.

Gyulladásban lévő bölcsességfog

A bölcsességfog okozta gyulladás nagyon kellemetlen probléma tud lenni. A fájdalom kisugározhat a környező területekre, nyirokcsomó megnagyobbodást, genny ürülését, hőemelkedés, rossz szájszagot esetleg lázat is okozhat.

A gyulladt és fájdalmas bölcsességfogat először kezelni kell, fájdalmat kell csillapítani, ha van rá lehetőség helyileg gyulladáscsökkentő anyagokkal gézcsík segítségével, vagy fájdalomcsillapító gyógyszerekkel.

Ha a gyulladás rá terjed a rágóizmokra szájzár alakulhat ki, ebben az  esetben azt meg kell szüntetni, hogy az eltávolítás elvégezhető legyen.

Általában gyógyszeres izomlazítók, rágóizom tornáztatás, valamint fájdalomcsillapítók együttes alkalmazásával megszüntethető a szájzár.

A gyulladt fogról mindig érdemes tudni, hogy nehezebben érzésteleníthető, ezért is fontos a megelőző fájdalomcsillapítás!

Ciszta kialakulása

A csontban elhelyezkedő növekvő, fejlődő bölcsességfog csírát egy úgynevezett fogzacskó veszi körbe, amely feladata biztosítani a fog védelmét annak fejlődése során.

Minden növekvő fogcsírát egy ilyen fogzacskó veszi körbe. Azonban az elakadt bölcsességfog fogzacskójából úgynevezett follicularis ciszta alakulhat ki. Ez egy fejlődési rendellenség, mely igen nagy méretűre is megnőhet, irodalmi ritkaság de írtak le belőle kialakult rosszindulatú daganatot (latinul: mucoepidermoid carcinomát).

A ciszták sajnos észrevétlenül, tünetmentesen növekednek. Emiatt is fontos az évenkénti fogászati kontrollvizsgálat során  készített panorámaröntgen.

Bölcsesség fog okozta ciszta

A vizsgálat lehetővé teszi az időben való felismerést. Tüneteket általában akkor okoznak, ha befertőződnek és tályog alakul ki vagy ha valamilyen eret, ideget elkezdenek nyomni. Előfordulhat az is, hogy úgy elvékonyítja a csontot, hogy annak törését okozhatja egyszerű étkezés során.

Bölcsességfog műtét lépésről lépésre a Dentist for You – nál:

1.Alkalom

Részletes szájüregi vizsgálatot követően, minden esetben egy panorámaröntgen felvételt készítünk a rendelőnkben, mely alapján megtervezzük a bölcsességfog eltávolításának menetét.

Az első konzultáció alkalmával nagyon fontos, hogy a kezeléssel kapcsolatosan mindenről tájékoztatjuk a pácienst, részletesen elmondjuk a műtét menetét, lehetséges szövődményeit (kockázatait), várható gyógyulási időt, és a műtét utáni teendőket egyaránt átbeszéljük.

2. Alkalom

Tervezett műtét a fog elhelyezkedésétől, és az egyedi szájüregi viszonyoktól függően ( pl. mélyebben helyezkedik el a fog, kisebb szájnyitás, nagyobb nyelv, hányingeresség) kb. 30-60 perc. A végén a varratokkal zárjuk a bölcsességfog helyét, ezzel segítve a gyógyulást, valamint csökkentve a gyulladás, vérzés kialakulásának az esélyét.

A műtétet követő 1-2 nap járhat enyhébb panaszokkal (duzzadás, szájzár, fájdalom), melyre antibiotikum és fájdalomcsillapító gyógyszereket írunk fel a páciens számára minden esetben.

Ennek szedéséről az orvos alaposan tájékoztat. Amennyiben a műtét utáni teendőket betartja a páciens, pár nap elteltével már csak a varratok fognak emlékeztetni a beavatkozásra, amelyet kb. 7-10 nap elteltével kell eltávolítani a bölcsességfog helyéről.

3. Alkalom:

Kontroll vizsgálat és varratszedés

Kérdésként szokott felmerülni: Miért nem használunk felszívódó varratokat? 

Válasz: Azért mert a felszívódó varratok nem eléggé erősek, egy ilyen nyílás rögzítéséhez, ott ahol a szájat mozgató izmok, valamint a nyelv folyamatosan mozgatja varrat környékét.

Így bizony a gyógyulást biztosító erősebb varratokat egy enyhe csípésre emlékeztető módon távolítjuk el a szájból, amely nem igényel még csak érzéstelenítést sem, és alig vesz igénybe pár percnél több időt.

Ilyenkor a gyógyulás folyamatát is ellenőrizzük, vagyis hogy a húzás helye szépen zárul, az ott kialakult vérdugó jelen van és az íny szépen rákúszik a tetejére.

Mennyibe kerül?

A Dentist for You fogorvosi rendelőben szájsebész által végzett bölcsességfog eltávolítás költsége 39 000.-Ft – 46 000.-Ft

A fenti árak a bejegyzés időpontjában értendőek. A mindenkori kezeléseink árát a részletes árlistánkban érheted el.


HOZZÁSZÓLÁSOK

HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

Időpontot kérek!
Az űrlap kitöltésével elfogadja az Adatkezelési szabályzatunkat.