1096 Budapest Lenhossék utca 13.
Nyitvatartás: H - P: 8.00 - 20.00

BLOG

Fogkőeltávolítás – A vérző fogíny figyelmeztet

Dr. Somogyi Andrea
1 HOZZÁSZÓLÁS

Nagyon gyakran -a pácienseink bevallása szerint- vérző fogíny miatt nem mernek alaposabban fogat mosni, azért hogy ne alakuljon ki vérzés fogmosás közben. Pedig a nem megfelelő fogápolás tovább tetézi a gyulladást, amire a szervezet, vagyis a fogíny védekező reakciója az ínyvérzés.
De akkor mi a megoldás a fogínyvérzés megszüntetésére? Eláruljuk azonnal. (spoiler: rendszeres fogkőeltávolítás Budapesten a Dentist For You fogorvosi rendelőben 😀 )

A probléma megértéséhez először tisztázzuk a fogínyvérzést kiváltó fő okot, a fogkőképződést.

Mi is a fogkő?

A fogkő nem más mint a fogfelszínére rakodott elmeszesedett lepedék, melyet nagymennyiségű baktériumtömegek népesítenek be. Ezek a baktériumok a fogkő növekedésével együtt egyre komolyabb íny gyulladást képesek kiváltani a fognyak mentén húzódó fogíny területén. Kezelés nélkül a fogínygyulladás fogágybetegséghez vezethet, mely fogelvesztéshez vezethet.

Hogyan alakul ki a fogkő?

A fogfelszínen étkezéseket követően természetes módon képződik lepedék, amely napi 2x fogmosással szépen eltávolítható. Ilyenkor a fog felszíne szép sima, fényes, tiszta.
Ha a fogmosás nem helyes technikával és kellő ideig történik, sajnos ez a lepedék hosszabb ideig a fogfelszínre rakodva kezd elmeszesedni a nyálban lévő ásványi anyagoknak köszönhetően.

(Itt jegyezzük meg, hogy vannak akiknek sokkal gyorsabban mennek végbe ezek a meszesedési folyamatok, ugyanígy befolyásoló tényező a fogak elhelyezkedése, torlódottság esetén ugyanis nehezebb a megfelelő tisztítást kivitelezni, vagyis szintén hamarabb alakulhat ki fogkő.)

Az egészséges, gyulladás mentes íny színe szép rózsaszín, hozzásimul a fognyakhoz, fogmosás közben pedig nem vérzik ( hacsak nagyon meg nem sértjük rossz fogmosási technikával). Ha vérzés tapasztalunk az bizony a gyulladás jele, ami a fogíny természetes reakciója a fogkővel szemben.

Fogkőeltávolítással a vérző íny ellen

Ultrahangos fogkőeltávolítás során a ezek a meszesedett fogkő darabkák eltávolításra kerülnek a fogfelszínekről, mellyel a problémát okozó baktériumok is eliminálásra kerülnek a szájüregből. Az íny reakciója rövid gyógyulási időt követen a vérzés megszűnése lesz. Hosszú távon pedig kellő ideig végzett, helyes fogmosási technikával a szép, gyulladás mentes íny fenntartható.

Nemcsak a fogínygyulladást és az ínyvérzést tudjuk elkerülni

Az ultrahangos szájhigiénés kezelések nem csak a fogágybetegséget előzhetik meg, hanem rendszeres lehetőséget nyitnak a fogazat alapos átvizsgálására, amivel kisebb – nagyobb szuvasodások is felfedezhetők időben, még azelőtt hogy komolyabb panaszokat okoznának. Így akár egy nem kívánt kínzó fogfájást, gyökérkezelést legrosszabb esetben pedig foghúzást kerülhetünk el, azáltal hogy évenként legalább egyszer elmegyünk egy szájhigiénés kezelésre.

Ultrahangos fogkőeltávolítás menete a Dentist for You fogorvosi rendelőben:

fogaszati kezelo talca
  • Rendelőnkben a fogkőeltávolítást ultrahangos depurátorral végezzük, mely folyamatos rezgés segítségével vízpermet alatt robbantja le a fogmosás során már el nem távolítható meszes fogkődarabkákat. Ez az eljárás kíméletes, teljesen biztonságos a fogak számára.
  • A fogkőeltávolítást mind az alsó – mind a felső állcsonton, a fogak összes felszínén elvégezzük, az íny mentén. Ha íny alatti fogkő is képződött akkor azt lehetőség szerint eltávolítjuk, viszont ha az már kellemetlen akkor egy további kezelés válhat szükségessé, ahol érzéstelenítésben teljes tisztítás végezhető. Ezt nevezzük zárt kürettnek.
  • Szükség esetén a nehezebben tisztítható területeket kézi műszerekkel tesszük tisztává.
  • A fogkőeltávolítását követően minden esetben végzünk polírozást polírozó paszta és professzionális polírozó kefe segítségével.
  • Makacsabb elszíneződések esetén szükségessé válhat sós polírozás is, vagyis az elszíneződések eltávolítása homokfújással. Nagyon látványos eredményre számíthatunk, abban az esetben amikor a fogkő mellett feketés elszíneződéseket látunk a fognyakak mentén. Ez meglehetősen gyakori jelenség, bizonyos baktériumok pigment termelése okozza, önmagában ártalmatlan, de esztétikailag rendkívül zavaró tud lenni.
  • Szájhigiénés tanácsadás keretében átbeszéljük a tisztítással kapcsolatos fontos tudnivalókat, szükség esetén eszközös demonstrációt tartunk a hosszútávon tartós siker érdekében.

Mennyi ideig tart a kezelés?

Az függ a fogkövesség mértékétől, ideális esetben elegendő egy alkalom a teljes tisztításra, de előfordulhat hogy több alkalom válik szükségessé a teljes tisztaság és gyulladásmentesség eléréséhez.

Fájni fog a fogkőeltávolítás?

A kezelés fájdalommentes, komolyabb ínygyulladás mellett némi diszkomfort érzet kialakulhat, azonban ez ellen tudunk tenni felületi érzéstelenítő zselék, spray-k használatával. Amennyiben a kezelés közben fognyaki érzékenység alakul ki, érzéstelenítést alkalmazunk a kezelés fájdalommentessé tételéhez.

Fogkőeltávolítás előnyei:

  • megszünteti az ínygyulladást, megelőzheti a komolyabb fogágybetegséget
  • a színeződések eltávolításával kismértékű fogfehérítő hatást érhetünk el
  • javítja a komfortérzetet a tiszta fogazat
  • lehetőséget nyújt kisebb – nagyobb fogászati problémák időbeni felderítésére és megelőzésére

A szájhigiénés kezelésekkel kapcsolatos kérdésekre (is) szívesen válaszolunk!

Küldj emailt: info@dentisforyou.hu email címre, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a közösségi média felületeink valamelyikén:

facebook: https://www.facebook.com/fogorvosneked
instagram: https://www.instagram.com/dentistforyou.hu/

Vagy hívj minket bizalommal: + 36 30 533 69 63

Várunk szeretettel hogy egészséges szebb mosolyt varázsoljunk neked!
Dentist for You fogorvosi rendelő


CÍMKÉK:

HOZZÁSZÓLÁSOK

HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

Időpontot kérek!
Az űrlap kitöltésével elfogadja az Adatkezelési szabályzatunkat.