1096 Budapest Lenhossék utca 13.
Nyitvatartás: H - P: 8.00 - 20.00

BLOG

Fogimplantátum

0 HOZZÁSZÓLÁS

A legtöbb páciens amikor először találkozik a fogimplantátum lehetőségével a sok felmerülő kérdés között elsők között van, hogy mi a fogimplantátum menete. Így ebben a blogbejegyzésben részletesen foglalkozunk a fogimplantátummal, árával a beültetés menetével, fajtáival, előnyeivel és hátrányaival. Azok számára, akik érdeklődnek a fogimplantátum iránt, reméljük, hogy segítséget nyújtunk az információk áttekintésében.

Fogimplantátum beültetése egy hölgynek

Bevezetés

Sokan rettegnek a fogászati implantátumok beültetésétől, mert úgy gondolják, hogy ez egy bonyolult és kockázatos beavatkozás. Azonban fontos megérteni, hogy az implantátumok ma már a legkorszerűbb fogászati technológiák közé tartoznak, és egyáltalán nem olyan ijesztőek, mint amilyennek elsőre tűnhetnek.

A fogimplantátumokat egyre több fogorvos javasolja pácienseinek a tartós és természetes fogpótlás érdekében. Ezen eljárás ma már rutin beavatkozásnak számít és általában fájdalommentesen zajlik. Az orvosok minden egyes esetet alaposan megvizsgálnak és egyéni igényeknek megfelelően állítják össze a fogimplantátum beültetés menetét.

Egészséges fogazat nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem az élethez szükséges alapvető tevékenységekhez (evés, beszéd) is nélkülözhetetlen. A foghiány okozta problémák pedig nem csak esztétikailag hátrányosak, hanem  számos egészségügyi problémához is vezethetnek.

A fogimplantátum azonban lehetőséget nyújt arra, hogy a foghiányt modern technológiával pótoljuk és visszanyerjük az eredeti fogazat funkcionalitását és esztétikáját. 

Mi az a fogimplantátum?

A fogimplantátum egy olyan fogpótlási módszer, amely egy titánból készült csavarral rögzíti az fogpótlást a fogágyba.

Az implantátum a fog gyökerének szerepét tölti be, és egy különleges, belső csavarhüvelyen keresztül kapcsolódik a fogpótláshoz.

A csavarhüvely lehetővé teszi a fogpótlás stabil rögzítését az implantátumon, és így megfelelő rágóerővel rendelkező fogpótlást eredményez.

Fogimplantátum felépítése

Fog implantátum fajták:

A fogimplantátumokat általában a felhasznált anyagok, az alkalmazott technológia és a tervezési szempontok alapján lehet különböző típusokra osztani. Az egyik leggyakoribb típus a hagyományos implantátum, amelynek az anyaga általában titán, és amelyet általában a csontba helyeznek.

Ezenkívül léteznek kerámia implantátumok, amelyek nagyobb esztétikai hatást érnek el, valamint különböző mini- és mikroimplantátumok, amelyek kisméretűek, leginkább a fogszabályozó kezelésben van rájuk szükség. 

Az implantátumok leggyakoribb alkalmazási területei:

All-on-four

Az All-on-four eljárás egy innovatív módszer, amely lehetővé teszi a fogak helyreállítását néhány óra alatt. Az eljárás során négy implantátumot ültetnek be az állcsontba meghatározott elhelyezkedésben. Majd lehetőség szerint ezzel egyidőben azonnal fogpótlást rögzítenek az implantátumokra.

Fog implantátum beültetés All on Four technikával

Szóló koronák

A szóló fogimplantátumok olyan fogpótlások, amelyeket egyetlen implantátumra helyeznek. Ezek az implantátumok lehetővé teszik egyetlen foghiány pótlását. Amelyre készülhet csavaros rögzítésű vagy cementezett rögzítésű szóló korona. 

Fogimplantátum beültetés koronával

Hidak

A fogimplantátumon rögzülő hidak olyan fogpótlások, amelyeket több fogimplantátumra helyeznek. A hidak lehetővé teszik a hiányzó fogak pótlását. A híd tartósabb és természetesebb megjelenést biztosít a betegeknek. Rögzíthetők csavarosan vagy ragasztással. 

Fogimplantátum beültetés rá híd készül

Összességében, a fogimplantátumok nagyon sokoldalúak és számos előnyt kínálnak a hagyományos fogpótlási módszerekkel szemben. Az All-on-four, a szóló implantátumok és a hidak a fogimplantátumok leggyakoribb alkalmazási lehetőségei közé tartoznak. Amelyek mindegyike hatékony és tartós fogpótlást eredményezhet.

Fog implantátum menete

Az implantátum beültetése egy komplex fogászati eljárás, amely több lépésből áll. 

1, Az első lépés az orvosi konzultáció a fogimplantátum lehetőségével kapcsolatban.

A konzultáció során a fogorvos áttekinti a páciens orvosi előzményeit, és megvizsgálja a szájüreg állapotát. A kezelőorvos megállapítja, hogy a beteg alkalmas-e fogimplantátum beültetésre vagy más alternatív megoldás javasolt részére.

Ezután a fogorvos egy pontos kezelési tervet készít, melyben szerepelnek többek között a fogimplantátummal kapcsolatos árak és a fogimplantátum beültetés menete. A kezelési tervet minden esetben át is beszéli az orvos és pácienssel. Foglaljon időpontot a Dentist For You szájsebészeihez.

A pontos kezelési terv elkészítéséhez vagy annak gyakorlati kivitelezéséhez elengedhetetlen egy háromdimenziós CBCT készítése (Nagy képalkotású diagnosztika)

2, A fog implantátum beültetése előtt

Szükségesek lehetnek megelőző kezelések a fog implantátumok beültetése előtt. A fogimplantátumok sikerességének alapja a gyulladásmentes szájüreg, így fontos a megfelelő szájhigiénia kialakítása. Így javasolt lehet egy ultrahangos fogkőeltávolítás is, ha az elmúlt 6-12 hónapban nem volt a pácienseknek. Főként ha az implantátumokra hidak, részleges vagy teljes pótlások kerülnek.

A beültetés előtt a meglévő saját fogak rendbetétele javasolt, ilyen kezelések lehetnek gyökérkezelések, tömések. Hiszen a pótlások elkészítését követően ezen kezelések már nehezebben elvégezhetőek. 

Fontos megemlíteni, hogy ha problémát okoznak bölcsességfogak akkor érdemes lehet azokat még a részleges vagy teljes pótlások elkészítése előtt eltávolítani. A bölcsességfog műtétekről részletesebben korábbi bejegyzésünkből olvashatsz ITT.

3, Csontpótlás

Az implantátum beültetése során előfordulhat, hogy az állcsont nem megfelelő állapotban van az implantátum rögzítéséhez. Ebben az esetben szükség lehet csontpótlásra, amely segít az állcsont formai kialakításában és megerősítésében. A csontpótlás lehet:

Autograft

A beteg saját csontjából származik.

Allograft

Egy másik ember csontjából származik.

Xenograft

Szintetikus anyagokból áll.

Az eljárás során a csontpótló anyagot az állcsontba helyezik. Bizonyos csontpótlások az implantátummal beültetéssel egyidőben történnek. Más esetekben csak a csontpótlás utáni gyógyulási idő leteltével elvégezhető az implantátum beültetése. 

A csontpótlás előnye, hogy növeli az implantátum stabilitását és élettartamát, továbbá javítja az életminőséget és az állcsont megjelenését. Az eljárás során használt anyagok hatékonysága és biztonsága jól dokumentált, és a klinikai vizsgálatok is igazolják hatásukat. 

A csontpótlás egy fájdalommentes,  hatékony és biztonságos lehetőség azok számára, akik fogimplantátumot szeretnének, de állcsontjuk nem megfelelő állapotban van az implantátum rögzítéséhez.

Fogimplantátum beültetése előtt csontpótlás

4, Fog implantátum előkészítés

Az fogimplantátum beültetése előtt a páciens szájüregét helyi érzéstelenítéssel érzéstelenítik, hogy a beavatkozás alatt ne érezzen fájdalmat. Ezután az orvos megnyitja az ínyt, és kis furatot készít az állcsontba, hogy az implantátum beültethető legyen.

5, Fog implantátum beültetése

Miután elkészült a csontfurat az állcsontban, az implantátumot beültetik az íny alá. Az implantátumok általában titánból készülnek. Mivel az orvosi titán egy erős fém, amelyet az emberi test nem utasít el. Az implantátumot szorosan beillesztik, becsavarják az állcsontba, azt gyógyulási fedőcsavarral zárják le, majd az ínyt összevarrják.

6, Gyógyulási időszak

A fogimplantátum beültetése után a páciensnek időre van szüksége, hogy az implantátum megfelelően rögzüljön az állkapocs csontba, vagyis becsontosodjon. Ez több hónapig is eltarthat. Léteznek azonnal terhelhető fogimplantátumok is. Amelyekre azonnal korona készülhet. Ennek az eljárásnak a lehetősége a páciens szájüregi állapotától függ. 

7, Fog implantátumra korona vagy híd elkészítése

Miután az implantátum megfelelően rögzült az állcsontban, az orvos elkezdi előkészíteni a pótlást. Ehhez az orvos lenyomatokat vesz az implantátumról és a szájüregről, hogy a fogtechnika elkészítse a fogimplantátumhoz illeszkedő fogpótlást.

8, A pótlás ráillesztése a fog implantátumra

Miután elkészült a fogpótlás, az orvos azt rögzíti az fog implantátumra vagy fog implantátumokra. Ezután az implantátumot és a pótlást megvizsgálják, hogy biztosak lehessenek abban, hogy jól illeszkednek és megfelelő funkciót látnak el.

9, Mosoly

A páciens végül fülig érő mosollyal távozik legalábbis ha a Dentist For You fogorvosi rendelőt választja.

Fogimplantátum beültetés Dentist For You -nál nagy mosolyt eredményez

A fogimplantátum beültetése után 

is. A megfelelő tisztítás és a rendszeres ellenőrzések segítenek megelőzni a szövődményeket és hosszú távon megtartani az implantátumokat.

Fontos a rendszeres fogkőeltávolítás a megfelelő szájhigiénia fenttartása érdekében. Erről részletesebben egy korábbi bejegyzésünkben olvashat ITT.

https://dentistforyou.hu/fogkoeltavolitas_a_verzo_foginy_figyelmeztet/

Mennyire fáj a fogimplantátum?

A fogimplantátum beültetése során általános, helyi érzéstelenítési eljárásokat alkalmaznak a szájsebészek. Így a beteg nem érzi a fájdalmat. Azonban az implantátum beültetése után az állcsont és a környező szövetek megduzzadhatnak, és enyhe fájdalmat okozhatnak. Az orvos általában fájdalomcsillapítókat és antibiotikumot ír fel a kezelés után, hogy a beteg kellemetlenségek nélkül tudja átvészelni a rövid gyógyulási időszakot.

Melyik a legjobb fogimplantátum?

A legjobb fogimplantátumot kiválasztása sok tényezőtől függ, például az egyéni igényektől, az orvos ajánlásaitól és a költségvetéstől. Azonban az elmúlt években számos minőségi fogimplantátum márka és típus jelent meg a piacon, és számos fogászati klinikán használnak kiváló minőségű implantátumokat. 

Az egyik ilyen megbízható fog implantátum a Németországban gyártott Bredent implantátumok. Melyet a Dentist For You csapata is előszeretettel használ. így kiváló választásnak bizonyulhat. 

Nem csak mi, hanem az orvosi ipar számos szereplője elégedetten használja ezeket az implantátumokat. A Bredent implantátumok kiváló minőségű titánból készülnek, amelyek nagyon stabilak és tartósak. A Bredent cég az innovációra és a minőségre fókuszál, amely biztosítja, hogy a páciensek mindig a legjobbat kapják.

Bredent jó minőségű fogimplantátum

Fogimplantátum árak

Az implantátum árai jelentős mértékben eltérhetnek attól függően, hogy hol élünk, és hogy melyik fogászati klinikán végzik a beavatkozást.

Általában az implantátum beültetésének ára magasabb, mint más fogpótlási módszereké, mivel a fogimplantátum komplexebb eljárás. Az árakat a fogorvosok általában az implantátum darabszámától és az implantátum típusától , márkájától függően határozzák meg.

Általában egy szóló implantátum és arra készült cirkon korona teljes költsége  200.000 és 500.000 forint között mozog Magyarországon.

Jól látható, hogy jelentős különbség lehet az adott lehetőségek és igények vonatkozásában. Így elkerülhetetlen a személyes konzultáció egy implantátumokra specializálódott szájsebésszel, a pontosabb költségek és lehetőségek megismerése érdekében.

Milyen tételekből állhat a fogimplantátum teljes költsége?

 • Szájsebészeti és implantációs konzultációs díj
 • Panorámaröntgen és  fogászati 3D CBCT felvétel
 • Implantáció díja a kiválasztott márkájú implantátum rendszerrel
 • Csontpótlás műtéti és anyag díja szükség esetén
 • Implantátumra készített fogpótlás díja(korona, híd, teljes pótlás)

Az aktuális árlistánkat ITT éri el.

Fogimplantátum előnyei

A fog implantátumok számos előnnyel rendelkeznek azok számára, akik foghiánnyal küzdenek. 

 1. A foghiány implantációs fogpótlással való pótlásával elkerülhető a szomszédos fogak lecsiszolása. A foghiány pótlása pedig tartósan védi az ép szomszédos fogakat is. Hiszen a fogak bedőlése, elmozdulása sem tud megtörténi. 

 2. Esztétikus megjelenés: A fog implantátumok természetes megjelenést kölcsönöznek az arcnak, és úgy néznek ki, mint a valódi fogak. Az implantátumok színe, mérete és formája személyre szabható, így tökéletesen illeszkednek az egyéni igényekhez.

 3. Tartós megoldás: A fogimplantátumok hosszú távú megoldást kínálnak a foghiányra, és sokkal tartósabbak, mint a hagyományos fogpótlások. Az implantátumok akár évtizedekig is kitartanak, ha megfelelően gondozzák őket.

 4. Kényelem: Az implantátumok szilárdan rögzülnek az állcsontban, így olyan kényelmesek, mint a valódi fogak. Nem csúszkálnak vagy mozognak, mint a hagyományos fogpótlások, így az emberek könnyedén beszélhetnek és ehetnek velük.

 5. Jobb rágóerő: A fogimplantátumok megerősítik az állcsontot, és biztosítják a megfelelő rágóerőt, amely lehetővé teszi az embereknek, hogy kényelmesen és hatékonyan rágjanak.

 6. Megelőzi az állcsont elvesztését: Amikor egy fog hiányzik, az állcsont folyamatosan csökkenhet, ami problémákat okozhat a későbbiekben. A fog implantátumok az állcsontba integrálódnak és megakadályozva az állcsont további jelentős csökkenését, felszívódását.

 7. Jobb szájhigiénia: A fogimplantátumok tisztítása ugyanolyan egyszerű, mint a valódi fogaké, így a páciensek könnyebben tarthatják karban a fogak egészségét.

Mikor nem javasolt a fogbeültetés?

Erős dohányzás esetén nagyobb a kilökődés, sikertelenség esélye. Vannak olyan általános betegségek, amik gátolják vagy megnehezítik az implantátum beültetést (kontraindikációk). Ilyen például a súlyosabb cukorbetegség, véralvadási zavarok, sugárkezelés és bizonyos gyógyszerek szedése.

Összefoglalva, a fogimplantátum az egyik legjobb lehetőség a foghiány pótlására, mivel tartós és természetes megjelenésű eredményt nyújt. Bár a folyamat magasabb árakat jelenthet, az eredmény megéri a befektetést. A legfontosabb, hogy alaposan tájékozódjunk a folyamatról, konzultáljunk orvosunkkal, és kövessük az utasításokat a sikeres beültetés és a hosszú távú siker érdekében.

Ha szeretne többet megtudni saját személyre szabott lehetőségeiről keressen bennünk elérhetőségeink egyikén és foglaljon időpontot egy konzultációra szájsebészeink valamelyikéhez.


HOZZÁSZÓLÁSOK

HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

Időpontot kérek!
Az űrlap kitöltésével elfogadja az Adatkezelési szabályzatunkat.